Dokumentarna emisija „Savest u kamenu“ je priča o humanizmu vajara Jovana Soldatovića, i njegovoj neverovatnoj umetničkoj zaostavštini kojom nam je, u cilju svedočanstva bezumlju, ostavio belege rasute po čitavoj Srbiji i svetu, ne bi li na ovaj način, zauvek apelovao na čovečno u ljudima.

Polučasovna emisija se kroz razgovor sa članovima njegove porodice, Soldatovićevim prijateljima i likovnim kritičarima, koji su pasionirano pratili njegov rad tokom razvojnog puta skulptora, bavi Jovanovim karakterom i autentičnim traumatičnim iskustvom, koji su neotuđivi elementi prepoznatljivog stila, a koji se zatim uvezuje na iskren društveno-angažovani umetnički proces.

Njegovu inspiraciju pokreće zabrinutost. Njegova dela su opomena i lekcija.

Verovatno ste već mnogo puta stajali pred njim, a da to niste znali, a on uvek otpozdravlja sa drugog kamena, drugačijeg senzibiliteta, ali nikada bez razloga.

U godini kada se obeležava stogodišnjica od njegovog rođenja, ova emisija je omaž velikanu i izvinjenje za legat koji nismo uspeli da sačuvamo, uz obećanje da ćemo ga obnoviti.

Autor: Dušan Miletić
Urednik: Ljubisav Aleksić
Snimatelj: Lazar Vukadinović
Montaža i postprodukcija: Boris Škrbić
Copyright: RTS

19.mart 2020.